Glaston auttaa asiakkaitaan tehostamaan lasinjalostustehtaiden tuotannon sujuvuutta sensoridatan avulla

Lasinjalostuksen teknologiayhtiö Glaston tarjoaa omille asiakkailleen mahdollisuuden seurata tuotantolinjojen kaikkia koneita reaaliajassa Trelabin tuottaman Smart Data Mill -järjestelmän pohjalle rakennetun palvelun avulla. Tietojen avulla voidaan optimoida tuotantolinjojen toimintaa: parantaa tuotannon laatua ja ymmärtää sen pullonkauloja.

– Tavoitteenamme oli tarjota omille asiakkaillemme kevyt ja helposti käyttöönotettava ratkaisu, jolla saadaan koko lasinjalostustehtaan raportointi haltuun koneiden iästä ja valmistajasta riippumatta. Reaaliaikaisen datan avulla saadaan jatkuva näkyvyys tuotantoon kokonaisvaltaisemmin. Näin syntyi Trelabin kanssa rakennettu palvelumme ”Insight Full Factory”, kuvaa Glastonin Riku Färm palvelun taustoja.

Uuden palvelun otti ensimmäisenä käyttöönsä Glastonin asiakas Rakla, joka valmistaa lasituotteita ja kehittää uusia lasiratkaisuja. Raklan mukaan erona entiseen on, että dataa saadaan irti myös niistä koneista, jotka ovat aiemmin olleet digitaalisesti ulottumattomissa. Nyt koko tehtaaseen on selkeä näkyvyys, mikä helpottaa tuotannon johtamista ja suunnittelua.

– Jokaisessa vuorossa ei ole työnjohtoa paikalla, joten datan avulla pystymme seuraamaan, mitä vuorojen aikana on tapahtunut. Huomaamme pullonkaulat ja ongelmat helposti, ja voimme vähentää tuotannon seisahduksia. Sensorit mittaavat myös lämpötiloja ja ilmankosteuden tietoja. Näin voimme tunnistaa, milloin olosuhteet ovat oikeanlaiset esimerkiksi lasin painamiseen. Laatu paranee ja hukka saadaan minimoitua, kertoo Raklan tuotantopäällikkö Hannu Kytölä.

”Dataa seuraamalla ja siihen reagoimalla voimme tehostaa tuotantoa: raivata tuotannon esteitä, vähentää turhia odotusaikoja ja parantaa laatua.” – Hannu Kytölä, Rakla

 

Järjestelmän käyttöönotto on helppoa ja nopeaa

–Lasinjalostustehtaissa on usein laaja valikoima eri ikäisiä koneita. Koneet ovat myös kalliita investointeja , eikä niitä uusita kevyesti.   Kokonaisuuden hallitsemiseksi dataa on kuitenkin saatava irti kaikista koneista riippumatta siitä, ovatko ne vanhoja vai uusia, kertoo Färm.

 ”Kaikkein hienointa on, että sensorijärjestelmä voidaan asentaa vaikka puolessa päivässä, eikä tehtaalla synny asennuksen aikana kalliita tuotantokatkoksia.” – Riku Färm, Glaston

– Trelabin luoman teknologian ansiosta asennukseen ei tarvita johtoja tai ruuveja, vaan Smart Tag -anturit kiinnitetään magneeteilla koneiden pintaan. Muut vastaavat ratkaisut ovat monimutkaisempia jopa kuukausien mittaisia projekteja, joihin monella ei ole varaa, kertoo Färm.  

Yhteistyössä ratkaisua pilotoivan Raklan kokemus vahvistaa, että järjestelmän käyttöönotto on helppoa ja sujuvaa.

– Asennus tehtaamme koneisiin oli yllättävän nopeaa. Tuotantoa ei tarvinnut pysäyttää, vaan 28 Smart Tagia ja 8 tukiasemaa asennettiin muutamassa tunnissa, lähinnä taukojen aikana, Kytölä kertoo.

Copyright: Glaston

Uuden digitaalisen palvelukokonaisuuden rakentaminen onnistui ketterästi

– Glastonin ja Raklan kanssa rakennettu kokonaisuus on hyvä esimerkki siitä, että yritykseilä on tarve kokonaisen digitaalisen palvelun kehittämisestä omille asiakkailleen. Avullamme tämä tapahtuu ketterästi ja kustannustehokkaasti: alusta on valmis ja helppo mukauttaa monenlaiseen tarpeeseen, kertoo Ismo Laitinen Trelabilta.

”Digitaalisen palvelun rakentamisessa voidaan keskittyä aidosti asiakkaan tarpeen ratkaisemiseen, kun teknologinen kehitys ei ole hidasteena.” – Ismo Laitinen, Trelab

– Emme olleet aiemmin tarjonneet omille asiakkaillemme tällaista palvelua, mutta Trelabin valmiin teknologian ja alustan avulla tuotteistus tapahtui hyvin nopeasti. Yksin emme varmasti olisi päätyneet näin ketterään ratkaisuun, kertoo Färm.

”Saimme Trelabilta asiakkaan tarpeeseen pureutuvaa palvelua ja erikoistunutta asiantuntemusta, joka täydensi omaa osaamistamme. He osaavat kehittää teknologiaa ja tietävät, mitä koneista on mahdollista saada irti. Palvelun luominen ja ensimmäinen projekti oli meille yllättävän helppo Trelabin aktiivisuuden ansiosta. Tästä hatun nosto heille!” – Riku Färm, Glaston 

Haluatko kuulla lisää Trelabin ratkaisusta?

Trelabin ratkaisuista antaa mielellään lisätietoja Ismo Laitinen, ismo.laitinen@trelab.fi, puh. 050 303 8354. Tutustu myös muihin referensseihimme!